Απώλεια δοντιού & η επίπτωση στη στοματική υγεία

Απώλεια δοντιού & η επίπτωση στη στοματική υγεία

Είναι πραγματικότητα πως η απώλεια ενός δοντιού έχει επιπτώσεις τόσο στην ψυχολογία όσο και στη γενική υγεία μας. Ιδιαίτερα υψηλός είναι, σύμφωνα με έρευνες, ο αριθμός των ασθενών που έχουν χάσει τουλάχιστον ένα δόντι κατά τη διάρκεια της ζωής τους κυρίως λόγω περιοδοντίτιδας και τερηδόνας.

 

Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν σε απώλεια;

  • Φυσικό τραύμα
  • Περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντική νόσος που μπορεί να αναπτυχθεί σε κάποιον ασθενή μπορεί να έχει κληρονομικό υπόβαθρο, μπορεί να οφείλεται σε κακή στοματική υγιεινή ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου γενικού νοσήματος όπως είναι ο διαβήτης.
  • Τερηδόνα. Δόντια με τερηδόνες οι οποίες εκτείνονται πολύ βαθιά είναι πιθανό να μην θεραπεύονται και να χρήζουν εξαγωγής.

 

Ποιες είναι η επίπτωση της απώλειας δοντιού στην στοματική υγεία;

  • Μετακίνηση δοντιών. Από τη στιγμή που θα γίνει εξαγωγή ενός δοντιού και δημιουργείται κενό,τα γειτονικά δόντια μπορεί να κινηθούν ή να αποκτήσουν οριζόντια κλίση, καλύπτοντας τον κενό χώρο. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα δόντια να χάσουν τη φυσιολογική τους θέση,με κίνδυνο την πιο εύκολη προσβολή τους από τερηδόνα ή νόσους των ούλων.
  • Υπερέκφυση δοντιού. Αν χαθεί ένα δόντι στην μία γνάθο,το αντίστοιχο δόντι στην άλλη γνάθο, εφόσον δεν υπάρχει αντίσταση,αρχίζει να “κατεβαίνει” στον κενό χώρο. Έτσι υπάρχει κίνδυνος να αποκτήσει προβλήματα και άλλο δόντι, να διαταραχτεί η σύγκλειση και να προκληθούν διαταραχές στη μάσηση και στην ομιλία.

 

Ποιες είναι οι λύσεις αποκατάστασης μετά την απώλεια ενός δοντιού;

  • Εμφύτευμα: Το πλεονέκτημα ενός εμφυτεύματος είναι η αποκατάσταση ενός απολεσθένος δοντιού με ένα τεχνητό δόντι,χωρίς να χρειάζεται να παρέμβουμε στα γειτονικά δόντια. Η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη και σύντομη.
  • Γέφυρα: Μία τυπική μορφή γέφυρας περιλαμβάνει 2 δόντια στηρίγματα και ένα γεφύρωμα στη θέση του ελλείποντος δοντιού.Τα μειονεκτήματα της γέφυρας αφορούν την υποχρεωτική παρασκευή των δοντιών για να δεχτούν την αποκατάσταση καθώς και η πιθανή δυσκολία στον καθαρισμό τους. Ωστόσο για πολλούς ασθενείς οι γέφυρες είναι η μοναδική επιλογή.

 

MALO CLINIC Greece