Κακοσμία του στόματος; Μάθετε ποια είναι τα αίτια και πώς αντιμετωπίζεται

Κακοσμία του στόματος; Μάθετε ποια είναι τα αίτια και πώς αντιμετωπίζεται

Η κακοσμία του στόματος αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και οφείλεται κυρίως στην αύξηση της συγκέντρωσης των βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα και σε περιοχές όπως τα δόντια, τα ούλα και η γλώσσα. Η μεταβολική δραστηριότητα των βακτηρίων αυτών παράγει πτητικές θειούχες ενώσεις, οι οποίες προκαλούν δυσοσμία στο στόμα γεγονός που προκαλεί άγχος και συστολή στους πάσχοντες.

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν την κακοσμία του στόματος;
Η κακοσμία του στόματος διερευνάται από τον οδοντίατρο, το στοματολόγο και τον ωτορινολαρυγγολόγο. Εφόσον αποκλειστούν αίτια που αφορούν αποκλειστικά τη στοματική κοιλότητα, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί διερεύνηση της κατάστασης του γαστρεντερικού συστήματος, του αναπνευστικού και της γενικής υγείας του ασθενούς. Κάποια από τα βασικά αίτια είναι:

Τερηδόνες
Παθήσεις των ούλων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα). Η χρόνια φλεγμονή και η συσσώρευση πλάκας αυξάνουν τη συσσώρευση βακτηρίων στο στόμα προκαλώντας κακοσμία.
Ανεπαρκής στοματική υγιεινή. Οι τροφές θα πρέπει να απομακρύνονται αποτελεσματικά από τις οδοντικές επιφάνειες και τη γλώσσα με τη χρήση νήματος ή με βούρτσισμα.
Ξηροστομία. Το σάλιο αποτελεί παράγοντα ενυδάτωσης και προστασίας του στόματος από τα παθογόνα βακτήρια. Η μείωση αυτού μπορεί να οφείλεται σε λήψη κάποιων φαρμάκων, στο κάπνισμα καθώς και σε κάποια γενικά νοσήματα.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

 

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης;
Γενικά μέτρα τα οποία μπορούμε να λάβουμε για να περιορίσουμε την κακοσμία του στόματος είναι:
• Διακοπή του καπνίσματος
• Αποτελεσματική στοματική υγιεινή (νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια, στοματικό διάλυμα)
• Βούρτσισμα της επιφάνειας της γλώσσας
• Σωστή ενυδάτωση πίνοντας 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα
• Διατροφή με φρούτα και λαχανικά, χαμηλή σε λιπαρά

MALO CLINIC Greece