Εγκυμοσύνη & Στοματική Υγεία

Εγκυμοσύνη & Στοματική Υγεία

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια περίοδος μεταβολών για το σώμα της γυναίκας, τόσο σωματικών όσο και ορμονικών. Η παρουσία των ορμονών που αυξάνονται κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να επιδεινώσει τυχόν προϋπάρχοντα στοματικά και οδοντικά προβλήματα. Έτσι, η ολοκληρωμένη προγεννητική φροντίδα θα πρέπει να περιλαμβάνει και έλεγχο της στοματικής υγείας. Αυτό συχνά παραβλέπεται καθώς συντηρούνται πολλοί μύθοι γύρω από τις οδοντιατρικές παρεμβάσεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που προκαλούν φόβο στην έγκυο και δισταγμό στον οδοντίατρο. Ωστόσο νέες έρευνες και οδηγίες υποδεικνύουν ότι η φροντίδα του στόματος και των δοντιών, θεωρείται επιβεβλημένη, δεδομένου ότι συμβάλλει στη συνολική υγεία της εγκύου και του εμβρύου.

 

Ποια είναι τα συνήθη στοματικά προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη;

Ουλίτιδα

Εμφανίζεται στο 60-75% των εγκύων. Οι μισές γυναίκες με ουλίτιδα, παρουσιάζουν επιδείνωση του προβλήματος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα ούλα διογκώνονται, πονούν και ματώνουν εύκολα. Η επιδείνωση της ουλίτιδας στην εγκυμοσύνη οφείλεται στις αυξομειώσεις των ορμονών, στην αλλαγή της χλωρίδας του στόματος και στη μειωμένη απάντηση του ανοσολογικού συστήματος της εγκύου.

Για την αντιμετώπισή της συστήνονται:

  • Συστηματικό βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα.
  • Καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος.
  • Επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών

Περιοδοντίτιδα

Το ποσοστό εμφάνισής της σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ξεπερνά το 30%. Αν η περιοδοντίτιδα παραμείνει χωρίς θεραπεία, τα μικρόβια που προκαλούν φλεγμονή των ούλων και των στηρικτικών ιστών των δοντιών, εισέρχονται στην αιματική κυκλοφορία της μητέρας και μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό ή ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου. H περιοδοντίτιδα λοιπόν είναι ένα οδοντιατρικό επείγον, το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί άμεσα, ανεξάρτητα από την ηλικία της κύησης. Καμιά από τις κλινικές μελέτες που έχουν γίνει, δεν έχει δείξει επιπλοκές στη μητέρα ή στο έμβρυο από την εφαρμογή της θεραπείας.

Τερηδόνα

Η πιθανότητα να αναπτυχθεί τερηδόνα των δοντιών είναι μεγαλύτερη κατά την εγκυμοσύνη, λόγω αυξημένης παρουσίας οξέων στη στοματική κοιλότητα, αυξημένης κατανάλωσης τροφών που περιέχουν ζάχαρη και πλημμελούς φροντίδας των δοντιών. Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά γυναικών που έχουν τερηδόνα στην εγκυμοσύνη, είναι πιο πιθανό να έχουν και τα ίδια, λόγω του ότι η στοματική τους κοιλότητα αποικίζεται από το βακτήριο Streptococcus mutansis, που μεταδίδεται από τις μητέρες, και το οποίο είναι το σημαντικότερο μικρόβιο που ευθύνεται για την εμφάνιση τερηδόνας.

Για την πρόληψη της τερηδόνας, συνιστάται βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα και αποφυγή κατανάλωσης τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Επουλίδα κύησης

Η επουλίδα ή όγκος κύησης είναι ένας καλοήθης όγκος ποικίλου μεγέθους, με κύριο χαρακτηριστικό του ότι εμφανίζεται στις εγκυμονούσες, στα ούλα ανάμεσα σε δύο δόντια (μεσοδόντιες θηλές). Φαίνεται ότι οφείλεται στην παρουσία της προγεστερόνης, σε συνδυασμό με τοπικό ερεθισμό και την παρουσία μικροβίων. Συνήθως εμφανίζεται μετά το πρώτο τρίμηνο και υποχωρεί μετά το πέρας της εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση που προκαλεί δυσχέρεια στη μάσηση ή αιμορραγεί, αφαιρείται.

 

Στον οδοντίατρο…

Ακτινογραφίες

Μπορεί να γίνει λήψη διαγνωστικών ακτινογραφιών εφόσον κρίνεται απαραίτητο από τον οδοντίατρο καθώς πλέον η συνολική έκθεση σε ακτινοβολία είναι πολύ μικρή και δεν επιφέρει κινδύνους. Ωστόσο, απαραίτητη κρίνεται η κάλυψη της κοιλιάς και του θυρεοειδούς με ειδική ποδιά προστασίας.

Λήψη φαρμάκων

Όσον αφορά τη λήψη τοπικής αναισθησίας για την πραγματοποίηση κάποιας εργασίας στον οδοντίατρο, επιτρέπεται άφοβα η χορήγηση συγκεκριμένων ουσιών και αντιβιοτικών.

 

MALO CLINIC Greece