Η σωστή χρήση της οδοντόβουρτσας

Η σωστή χρήση της οδοντόβουρτσας

Η οδοντόβουρτσα αποτελεί ένα καθημερινό μέσο της στοματικής μας υγιεινής. Εφόσον χρησιμοποιείται καθημερινά πρωί και βράδυ, η φθορά της γίνεται αντιληπτή στους 3-4 μήνες, οπότε και θα πρέπει να αντικαθίσταται ώστε να αφαιρείται αποτελεσματικά η μικροβιακή πλάκα από τα
δόντια. Επιπλέον οι φθαρμένες ίνες χάνουν την στιλπνότητα τους με αποτέλεσμα να συγκρατούν ανάμεσα τους υπολείμματα τροφών και μικροοργανισμούς καθιστώντας ακατάλληλη την οδοντόβουρτσα.

Σύμφωνα με μελέτες, σε μία οδοντόβουρτσα μπορεί να συσσωρευθούν μέχρι και 10 εκατομμύρια μικρόβια μεταξύ των οποίων το E.coli και ο σταφυλόκοκκος. Επίσης, τα περισσότερα από τα μικρόβια του στόματος καταλήγουν στην οδοντόβουρτσα μετά από κάθε βούρτσισμα.

Κάθε πότε λοιπόν είναι σωστό να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας;
Οι ειδικοί προτείνουν ότι στους 3-4 μήνες καλό είναι να την αλλάζουμε ωστόσο σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως μία γρίπη, ένα κρύωμα ή μία στοματίτιδα αυξάνεται η συγκέντρωση παθογόνων μικροοργανισμών στην οδοντόβουρτσά μας. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα μας μετά το πέρας της ασθένειας.

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε καθαρή την οδοντόβουρτσά μας;
Καλό θα ήταν να αποθηκεύουμε την οδοντόβουρτσά μας όρθια, χωρίς να έρχεται σε επαφή με άλλη και να την ξεπλένουμε καλά με ζεστό νερό μετά το βούρτσισμα ώστε να απομακρύνονται όλα τα υπολείμματα οδοντόκρεμας.

MALO CLINIC GREECE