Τι είναι ο καθαρισμός δοντιών;

Τι είναι ο καθαρισμός δοντιών;

Ο καθαρισμός δοντιών είναι η οδοντιατρική διαδικασία κατά την οποία απομακρύνεται η συσσωρευμένη πέτρα και πλάκα από την επιφάνεια των δοντιών και των ούλων. Πρόκειται για θεραπεία βελτίωσης και διατήρησης της υγείας των ούλων, που επαναφέρει την στοματική υγεία και τη δροσερή αναπνοή. Συχνά ο καθαρισμός δοντιών συγχέεται με τη λεύκανση που αφορά κυρίως την αισθητική βελτίωση του χαμόγελου.

Μικροβιακή πλάκα και πέτρα

Η Οδοντική Μικροβιακή Πλάκα (Ο.Μ.Π) είναι ένα κολλώδες επίχρισμα με χρώμα διάφανο, λευκωπό ή υποκίτρινο που σχηματίζεται πάνω στις οδοντικές επιφάνειες όταν δεν βουρτσίζονται ή όταν δεν βουρτσίζονται σωστά. Τα συστατικά που απαρτίζουν την Ο.Μ.Π είναι: μικρόβια, υπολείμματα τροφών και διάφορα συστατικά του σάλιου. Η πρόληψη ενάντια στην Ο.Μ.Π και τις παθήσεις που προκαλεί είναι το καθημερινό, επιμελές βούρτσισμα καθώς και οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο για έλεγχο και καθαρισμό.

Πώς γίνεται ο καθαρισμός;

Κατά τον καθαρισμό χρησιμοποιείται ειδικό σύστημα υπερήχων που αφαιρεί την πέτρα και την πλάκα με την εφαρμογή δόνησης. Έπειτα, με το σύστημα σοδοβολής, αφαιρούνται πιθανές εναποθέσεις χρωστικής. Τέλος, όλες οι επιφάνειες των δοντιών λειαίνονται και στιλβώνονται με ειδική πάστα. Είναι μια διαδικασία σχεδόν ανώδυνη και σύντομη, καθώς πραγματοποιείται στο ιατρείο μέσα σε 30-40 λεπτά.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Η συχνότητα σύμφωνα με την οποία πρέπει κάποιος να προσέρχεται για καθαρισμό δοντιών ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, και εξαρτάται τόσο από τον τοπικό παράγοντα (πόση πέτρα συσσωρεύεται στα δόντια), όσο και από το επίπεδο στοματικής υγιεινής του καθενός. Σημαντικός επίσης παράγοντας είναι και η βαρύτητα των πιθανών περιοδοντικών προβλημάτων. Σε γενικές γραμμές συνιστάται ο καθαρισμός δοντιών να γίνεται κάθε 6-12 μήνες για ανθρώπους που δεν έχουν σοβαρά προβλήματα περιοδοντίτιδας.

Στοματική υγεία και γενική υγεία

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κλινική κατάσταση του στόματος και η εύρυθμη και καλή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Σύμφωνα με έρευνες, τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες των ούλων εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, αποτελώντας παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακής νόσου, όπως η αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης και η δημιουργία φλεγμονής.

MALO CLINIC GREECE